roenfrdehuit

1. Cetatea Deva

Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar cu numele de "Castrum Deva".

2. Castelul Bethlen

Magna Curia (latină Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situează în municipiul Deva, la poalele dealului cetații, înspre sud-est, lângă parcul orașului. Este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în Deva.

3. Statuia ecvestra a lui Decebal

Statuia ecvestra a lui Decebal situata in Piata Victoriei, in fata Casei de Cultura, a fost dezvelita la data de 28 februarie 1976. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea, nascut in comuna Casimcea din judetul Tulcea.

4. Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Muzeul devean funcţionează în clădirea Magna Curia, cunoscută ca și Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, situat la poalele Cetăţii Deva, în partea de sud a acesteia.

5. Centrul vechi - Cladirile istorice

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal

6. Palatul Administrativ

Palatul administrativ din Deva este un monument istoric, construit în stil eclectic, proiectat de Alpár Ignác. In prezent este sediul Prefecturii și al Consiliului județean Hunedoara, fiind clasat pe lista monumentelor istorice.

7. Parcul Municipal Cetate

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetatii, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. In secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia

8. Teatrul de Arta Deva

Teatrul de Revistă din Deva, monument de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, este un obiectiv cultural edificat în stilul “Secesion vienez”. Cladirea face parte din Lista Monumentelor Istorice 2004.

9. Fantana arteziana muzicala

Demarate in februarie 2012, lucrarile la fantana arteziana muzicala din Piata Victoriei din Deva a fost pusa in functiune, in seara zilelor de 8 si 9 iunie 2012. Restul lucrarilor ambientale, din jurul fantanii, au fost finalizate in 22 iunie 2012.

10. Biserica Reformata

Biserica Reformată a fost ridicată pe locul unei vechi biserici medievale care data din secolul al XIII-lea și care a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul dijmei papale din 1332. Construcţia bisericii a fost terminată în anul 1910.

11. Manastirea Franciscana

A fost ridicată între anii 1669 si 1752, de către colonistii bulgari de religie catolică adusi in Deva de comandantul Cetătii Deva, generalul Steinville, pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lazar Istvan.

12. Celula lui David Ferenc

Situata in incinta Cetatii. Este celula in care a fost inchis David Ferenc (1520-1579) intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene. Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas.

13. Turnul vechii biserici

Construit in anul 1640, turnul este a treia construcție ca vechime din Deva, după Cetate și Castelul Magna Curia. Turnul a fost renovat în 1945 și de atunci a fost introdus pe lista monumentelor istorice românești.

14. Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, aflată actualmente în faza de finisare, a fost construită, pe un teren donat de Primăria Deva în 1990. Între anii 2004 și 2011 lucrările de construcție au fost coordonate de preotul-paroh Miron Mateș.

15. Sinagoga

Sinagoga (Templul Mare) din Deva, a fost construită în secolul XIX, probabil în jurul anului 1897 după cum reiese dintr-o inscriptie aflată pe treptele uneia dintre scari, după proiectul arhitectului Ignațiu Mahler.

16. Biserica "Nașterea Maicii Domnului"

Biserica a fost ridicata intre anii 1996 și 2008, sub păstorirea preotului-paroh Petru Costa, pe un teren donat de Primaria Deva în 1990. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Ilie Popa. Este un edificiu pe plan dreptunghiular de mari dimensiuni.

17. Biserica Ortodoxă "Buna Vestire"

Biserica ortodoxă “Buna Vestire” a fost construită între anii 1936 și 1939. Este un edificiu de mari dimensiuni, ridicat în stilul Renașterii italiene, supraînălțat printr-o cupolă centrală maiestuoasă și prin două turnuri-clopotniță.

18. Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Edificiul acoperit integral cu tablă, beneficiază la interior de un bogat decor iconografic, executat în tehnica “frescă”, în anii 2003-2004, de pictorul Ștefan Tomescu din Galați. Inaugurarea bisericii s-a făcut la 16 mai 2004.

19. Tribunalul Hunedoara

Anul de construire a clădirii Tribunalului este 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. In acest imobil funcţioneaza instanţele judecătoreşti Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva

20. Statuia pedestra a lui Decebal

Executata din bronz in marime naturala, aceasta statuie este primul monument ridicat in Deva. Statuia a fost dezvelita la data de 6 august 1937. Ea este amplasata in parcul orasului, in stanga intrarii principale.

21. Statuia imparatului Traian

Statuia realizata de catre sculptorul Ioan Medrut a fost amplasata in 1999 in Piata Unirii pe locul in care anterior s-a aflat statuia lui Dr. Petru Groza. Traian a fost imparat al Romei in perioada 98 - 117 d.Hr.

22. Statuia poetului Mihai Eminescu

In parcul orasului se gaseste statuia lui Mihai Eminescu inaugurata in data de 26 septembrie 1973. Statuia a fost realizata de sculptorul Tudor Panait nascut la 15 ianuarie 1850 in Botosani si decedat la 15 iunie 1889 in Bucuresti.

23. Ansamblul statuar Gimnaste

Un ansamblu statuar dedicat gimnasticii romanesti a fost inaugurat, la sfarsitul lunii mai 2004 in Piata Arras din Deva. Monumentul, realizat din bronz reprezinta o gimnasta care executa, in trei faze diferite, un exercitiu la barna.

24. Aleea Gimnastelor

15 sculpturi in bronz infatisand 11 gimnaste si 4 antrenori sunt amplasate pe o alee numita "Aleea Gimnastelor de bronz" in fata Salii Olimpice de Gimnastica din Deva. Busturile sunt realizate de artistul plastic Ioan Seu.

25. Busturile Horia, Closca si Crisan

Monumentul destinat luptei taranilor pentru pamant a fost ridicat initial in Piata Unirii din Deva, la 25 august 1946. Monumentul reprezinta busturile din bronz ale lui Horia, Closca si Crisan si este opera sculptorului Ion Vlasiu.

26. Fantana arteziana cu lebada

Fantana cu lebada este amplasata in fata Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane. al carui sediu se gaseste in incinta palatului Magna Curia. Sculptura a fost restaurată după descrierile găsite și cu fragmente descoperite de la vechea fântână.

27. Fantana arteziana Lido

Fântâna arteziană din sensul giratoriu de la Lido a fost realizată în anul 2007. Sensul giratoriu are un diametru de 44 metri, iar fântâna arteziană din mijloc are diametrul de 25 metri. Fantana este realizată integral din inox.

28. Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae

Preluând de la predecesoarea sa hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” biserica, ridicată între anii 1861 și 1873, a fost definitivată în forma actuală, de arhitectul Constantin Purcariu din Lugoj, abia în perioda interbelică (1927-1930).

29. Fantana arteziana cu broaste

Fântâna arteziană cu broaște Fântâna arteziană cu broaște este situata in fata Palatului Administrativ (Palatul Prefecturii). Loc de intalnire pentru indragostitii romantici, loc de relaxare si de incantare pentru copii.

30. Fantana arteziana din parc

Amenajată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din parc, fântâna a fost realizată în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a spaţiului public urban “Parcul Municipal Cetate” din Deva. A fost inaugurată pe data de 1 iunie 2013.

31. Centrul Cultural Dragan Muntean

Cladirea Centrului Cultural "Drăgan Muntean" Deva, devenita prin arhitectură și poziționare reper pentru municipiul Deva, a fost concepută pentru a găzdui o paletă largă de activități culturale: spectacole în genuri diverse.

32. Biserica Sfantul Anton

A fost construită între anii 1936 - 1940 după planurile arhitectului Neugebaer, în cartierul Ceangăi. La 18 august 1940, Varga P. Ireneusz a binecuvântat lucrările de construire a bisericii "Sfântul Anton".

33. Galeria de Arta Forma

Galeria de Artă “Forma” din Deva a funcţionat iniţial în Piaţa Victoriei, din centrul oraşului, iar de câţiva ani şi-a schimbat locaţia pe Bulevardul Decebal. Galeria găzduieşte în fiecare an zeci de expoziţii.

34. Muzeul Tipografiei

Muzeul Gutenberg sau Muzeul Tipografiei Deva este un muzeu mai putin cunoscut chiar si printre locuitorii orasului. Toate obiectele expuse sant in stare de functionare si majoritatea au fost in functiune pana in 1990.

35. Complexul Aqualand Deva

Complexul Aqualand Deva pune la dispoziția vizitatorilor săi un număr de 7 bazine de agrement cu diferite suprafețe și adâncimi și un spațiu de 1500 mp cu șezlonguri și pardoseală încălzită pentru a crea efectul unei plaje.

36. Centrul Olimpic de Gimnastica

Turistii pot vizita cladirea care gazduieste Colegiul Naţional Sportiv “Cetate”, Sala Olimpica de Gimnastica precum si căminul şi camera în care a locuit pe perioada cantonamentului din anii ‘70 celebra Nadia Comăneci.

37. Rezervatia Dealul Cetatii

Dealul Cetatii este rezervatie naturala de tip mixt (geologica, botanica, peisagistica), adapostind o vegetatie de un interes fitogeografic exceptional. Pe Dealul Cetatii au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice.

38. Parcul Bejan

Parcul Bejan, primul parc din tara finantat partial cu fonduri de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este amenajat la Deva in cartierul Micro 15. Cel mai mare parc din Deva pune la dispozitia cetatenilor un inedit loc de relaxare si agrement.

39. Rezervatia naturala Padurea Bejan

Pădurea Bejan este o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip forestier), amplasată în imediata apropiere a municipiului Deva. Rezervatia se întinde pe o suprafață de 70 hectare.

40. Sala Olimpica de Gimnastica

Construita in perioada noiembrie 1978 - martie 1979, Sala Olimpica de Gimnastica a fost sala in care s-au antrenat marile campioane olimpice si mondiale ale gimnasticii romanesti.: Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, etc.

41. Stadion Cetate Deva

Amenajat in anul 1958, Stadionul Cetate este un stadion multifuncțional din Deva care este folosit de echipa CNS Cetate Deva. Renovat in 2007, capacitatea actuala a stadionului este de 4.000 de locuri

42. Telecabina

Telecabina foloseste sistemul planului inclinat pentru a facilita accesul pe cetate al turistilor. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s si durata medie a unei curse de cca 2,5 min.

43. Casa memoriala Dr. Petru Groza

Casa Dr. Petru Groza figureaza pe lista monumentelor arhitectonice de interes national. Casa din Deva este o cladire impozanta, conceputa pe 3 nivele. In afara de spatii pentru locuit, ea gazduieste arhiva particulara a familiei

44. Cladirea Primariei

In anul 1886 se construieste o noua primarie pe un teren cumparat de la Domeniul Fiscal. Acest edificiu a fost demolat in 1901 si pe locul lui a fost construita noua cladire a Primariei, cladire care exista si in prezent.

45. Vila lui Ceausescu

In centrul Devei, la mai putin de 200 de metri de primarie, pe strada Lucian Blaga (6 Martie) se afla una dintre casele deținute de fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu. Construita la sfarsitul secolului XIX, vila a fost nationalizata in 1968

46. Casina Nationala

Casina Nationala a fost construita in anul 1847 de catre Societatea română de lectură din Deva. Initial avea doar parter, dar in 1894 peste acesta s-a ridicat un etaj ce conferă clădirii aspectul de astăzi.

47. Parcul Opera

Parcul Opera, amenajat in perioada comunista, a fost reabilitat in 2011-2012. O parte din terenul parcului, a fost donat de primarie in 1990 si pe acest teren a fost construita Biserica Ortodoxa cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”.

48. Piata Unirii

Piata Unirii era in trecut centrul orasului, de unde se ramificau, in toate directiile, principalele strazi ale localitatii. In jurul Pietii Unirii se desfasoara centrul vechi al orasului care cuprinde un complex de cladiri si monumente istorice.

49. Parcul si Piata Arras

Piata Arras modernizata in anul 2005 se intinde pe o suprafata de 3.550 metri patrati. Parcul Arras cuprinde alei pietonale, zone verzi, fantana arteziana, un spatiu de tip agora, mobilier nou, infochiosc, iluminat modern si sistem netcity.

50. Shopping City

Shopping City Deva este in prezent principalul pol de retail și petrecere a timpului liber, atât din județul Hunedoara, cât și din întreaga regiune. Shopping City Deva reunește în aceași locație branduri internaționale dar si locale

1. Cetatea Deva

Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar cu numele de "Castrum Deva".

2. Castelul Bethlen

Magna Curia (latină Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situează în municipiul Deva, la poalele dealului cetații, înspre sud-est, lângă parcul orașului. Este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în Deva.

3. Statuia ecvestra a lui Decebal

Statuia ecvestra a lui Decebal situata in Piata Victoriei, in fata Casei de Cultura, a fost dezvelita la data de 28 februarie 1976. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea, nascut in comuna Casimcea din judetul Tulcea.

4. Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Muzeul devean funcţionează în clădirea Magna Curia, cunoscută ca și Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, situat la poalele Cetăţii Deva, în partea de sud a acesteia.

5. Centrul vechi - Cladirile istorice

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal

6. Palatul Administrativ

Palatul administrativ din Deva este un monument istoric, construit în stil eclectic, proiectat de Alpár Ignác. In prezent este sediul Prefecturii și al Consiliului județean Hunedoara, fiind clasat pe lista monumentelor istorice.

7. Parcul Municipal Cetate

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetatii, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. In secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia

8. Teatrul de Arta Deva

Teatrul de Revistă din Deva, monument de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, este un obiectiv cultural edificat în stilul “Secesion vienez”. Cladirea face parte din Lista Monumentelor Istorice 2004.

9. Fantana arteziana muzicala

Demarate in februarie 2012, lucrarile la fantana arteziana muzicala din Piata Victoriei din Deva a fost pusa in functiune, in seara zilelor de 8 si 9 iunie 2012. Restul lucrarilor ambientale, din jurul fantanii, au fost finalizate in 22 iunie 2012.

10. Biserica Reformata

Biserica Reformată a fost ridicată pe locul unei vechi biserici medievale care data din secolul al XIII-lea și care a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul dijmei papale din 1332. Construcţia bisericii a fost terminată în anul 1910.

11. Manastirea Franciscana

A fost ridicată între anii 1669 si 1752, de către colonistii bulgari de religie catolică adusi in Deva de comandantul Cetătii Deva, generalul Steinville, pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lazar Istvan.

12. Celula lui David Ferenc

Situata in incinta Cetatii. Este celula in care a fost inchis David Ferenc (1520-1579) intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene. Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas.

13. Turnul vechii biserici

Construit in anul 1640, turnul este a treia construcție ca vechime din Deva, după Cetate și Castelul Magna Curia. Turnul a fost renovat în 1945 și de atunci a fost introdus pe lista monumentelor istorice românești.

14. Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, aflată actualmente în faza de finisare, a fost construită, pe un teren donat de Primăria Deva în 1990. Între anii 2004 și 2011 lucrările de construcție au fost coordonate de preotul-paroh Miron Mateș.

15. Sinagoga

Sinagoga (Templul Mare) din Deva, a fost construită în secolul XIX, probabil în jurul anului 1897 după cum reiese dintr-o inscriptie aflată pe treptele uneia dintre scari, după proiectul arhitectului Ignațiu Mahler.

16. Biserica "Nașterea Maicii Domnului"

Biserica a fost ridicata intre anii 1996 și 2008, sub păstorirea preotului-paroh Petru Costa, pe un teren donat de Primaria Deva în 1990. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Ilie Popa. Este un edificiu pe plan dreptunghiular de mari dimensiuni.

17. Biserica Ortodoxă "Buna Vestire"

Biserica ortodoxă “Buna Vestire” a fost construită între anii 1936 și 1939. Este un edificiu de mari dimensiuni, ridicat în stilul Renașterii italiene, supraînălțat printr-o cupolă centrală maiestuoasă și prin două turnuri-clopotniță.

18. Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Edificiul acoperit integral cu tablă, beneficiază la interior de un bogat decor iconografic, executat în tehnica “frescă”, în anii 2003-2004, de pictorul Ștefan Tomescu din Galați. Inaugurarea bisericii s-a făcut la 16 mai 2004.

19. Tribunalul Hunedoara

Anul de construire a clădirii Tribunalului este 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. In acest imobil funcţioneaza instanţele judecătoreşti Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva

20. Statuia pedestra a lui Decebal

Executata din bronz in marime naturala, aceasta statuie este primul monument ridicat in Deva. Statuia a fost dezvelita la data de 6 august 1937. Ea este amplasata in parcul orasului, in stanga intrarii principale.

21. Statuia imparatului Traian

Statuia realizata de catre sculptorul Ioan Medrut a fost amplasata in 1999 in Piata Unirii pe locul in care anterior s-a aflat statuia lui Dr. Petru Groza. Traian a fost imparat al Romei in perioada 98 - 117 d.Hr.

22. Statuia poetului Mihai Eminescu

In parcul orasului se gaseste statuia lui Mihai Eminescu inaugurata in data de 26 septembrie 1973. Statuia a fost realizata de sculptorul Tudor Panait nascut la 15 ianuarie 1850 in Botosani si decedat la 15 iunie 1889 in Bucuresti.

23. Ansamblul statuar Gimnaste

Un ansamblu statuar dedicat gimnasticii romanesti a fost inaugurat, la sfarsitul lunii mai 2004 in Piata Arras din Deva. Monumentul, realizat din bronz reprezinta o gimnasta care executa, in trei faze diferite, un exercitiu la barna.

24. Aleea Gimnastelor

15 sculpturi in bronz infatisand 11 gimnaste si 4 antrenori sunt amplasate pe o alee numita "Aleea Gimnastelor de bronz" in fata Salii Olimpice de Gimnastica din Deva. Busturile sunt realizate de artistul plastic Ioan Seu.

25. Busturile Horia, Closca si Crisan

Monumentul destinat luptei taranilor pentru pamant a fost ridicat initial in Piata Unirii din Deva, la 25 august 1946. Monumentul reprezinta busturile din bronz ale lui Horia, Closca si Crisan si este opera sculptorului Ion Vlasiu.

26. Fantana arteziana cu lebada

Fantana cu lebada este amplasata in fata Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane. al carui sediu se gaseste in incinta palatului Magna Curia. Sculptura a fost restaurată după descrierile găsite și cu fragmente descoperite de la vechea fântână.

27. Fantana arteziana Lido

Fântâna arteziană din sensul giratoriu de la Lido a fost realizată în anul 2007. Sensul giratoriu are un diametru de 44 metri, iar fântâna arteziană din mijloc are diametrul de 25 metri. Fantana este realizată integral din inox.

28. Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae

Preluând de la predecesoarea sa hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” biserica, ridicată între anii 1861 și 1873, a fost definitivată în forma actuală, de arhitectul Constantin Purcariu din Lugoj, abia în perioda interbelică (1927-1930).

29. Fantana arteziana cu broaste

Fântâna arteziană cu broaște Fântâna arteziană cu broaște este situata in fata Palatului Administrativ (Palatul Prefecturii). Loc de intalnire pentru indragostitii romantici, loc de relaxare si de incantare pentru copii.

30. Fantana arteziana din parc

Amenajată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din parc, fântâna a fost realizată în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a spaţiului public urban “Parcul Municipal Cetate” din Deva. A fost inaugurată pe data de 1 iunie 2013.

31. Centrul Cultural Dragan Muntean

Cladirea Centrului Cultural "Drăgan Muntean" Deva, devenita prin arhitectură și poziționare reper pentru municipiul Deva, a fost concepută pentru a găzdui o paletă largă de activități culturale: spectacole în genuri diverse.

32. Biserica Sfantul Anton

A fost construită între anii 1936 - 1940 după planurile arhitectului Neugebaer, în cartierul Ceangăi. La 18 august 1940, Varga P. Ireneusz a binecuvântat lucrările de construire a bisericii "Sfântul Anton".

33. Galeria de Arta Forma

Galeria de Artă “Forma” din Deva a funcţionat iniţial în Piaţa Victoriei, din centrul oraşului, iar de câţiva ani şi-a schimbat locaţia pe Bulevardul Decebal. Galeria găzduieşte în fiecare an zeci de expoziţii.

34. Muzeul Tipografiei

Muzeul Gutenberg sau Muzeul Tipografiei Deva este un muzeu mai putin cunoscut chiar si printre locuitorii orasului. Toate obiectele expuse sant in stare de functionare si majoritatea au fost in functiune pana in 1990.

35. Complexul Aqualand Deva

Complexul Aqualand Deva pune la dispoziția vizitatorilor săi un număr de 7 bazine de agrement cu diferite suprafețe și adâncimi și un spațiu de 1500 mp cu șezlonguri și pardoseală încălzită pentru a crea efectul unei plaje.

36. Centrul Olimpic de Gimnastica

Turistii pot vizita cladirea care gazduieste Colegiul Naţional Sportiv “Cetate”, Sala Olimpica de Gimnastica precum si căminul şi camera în care a locuit pe perioada cantonamentului din anii ‘70 celebra Nadia Comăneci.

37. Rezervatia Dealul Cetatii

Dealul Cetatii este rezervatie naturala de tip mixt (geologica, botanica, peisagistica), adapostind o vegetatie de un interes fitogeografic exceptional. Pe Dealul Cetatii au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice.

38. Parcul Bejan

Parcul Bejan, primul parc din tara finantat partial cu fonduri de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este amenajat la Deva in cartierul Micro 15. Cel mai mare parc din Deva pune la dispozitia cetatenilor un inedit loc de relaxare si agrement.

39. Rezervatia naturala Padurea Bejan

Pădurea Bejan este o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip forestier), amplasată în imediata apropiere a municipiului Deva. Rezervatia se întinde pe o suprafață de 70 hectare.

40. Sala Olimpica de Gimnastica

Construita in perioada noiembrie 1978 - martie 1979, Sala Olimpica de Gimnastica a fost sala in care s-au antrenat marile campioane olimpice si mondiale ale gimnasticii romanesti.: Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, etc.

41. Stadion Cetate Deva

Amenajat in anul 1958, Stadionul Cetate este un stadion multifuncțional din Deva care este folosit de echipa CNS Cetate Deva. Renovat in 2007, capacitatea actuala a stadionului este de 4.000 de locuri

42. Telecabina

Telecabina foloseste sistemul planului inclinat pentru a facilita accesul pe cetate al turistilor. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s si durata medie a unei curse de cca 2,5 min.

43. Casa memoriala Dr. Petru Groza

Casa Dr. Petru Groza figureaza pe lista monumentelor arhitectonice de interes national. Casa din Deva este o cladire impozanta, conceputa pe 3 nivele. In afara de spatii pentru locuit, ea gazduieste arhiva particulara a familiei

44. Cladirea Primariei

In anul 1886 se construieste o noua primarie pe un teren cumparat de la Domeniul Fiscal. Acest edificiu a fost demolat in 1901 si pe locul lui a fost construita noua cladire a Primariei, cladire care exista si in prezent.

45. Vila lui Ceausescu

In centrul Devei, la mai putin de 200 de metri de primarie, pe strada Lucian Blaga (6 Martie) se afla una dintre casele deținute de fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu. Construita la sfarsitul secolului XIX, vila a fost nationalizata in 1968

46. Casina Nationala

Casina Nationala a fost construita in anul 1847 de catre Societatea română de lectură din Deva. Initial avea doar parter, dar in 1894 peste acesta s-a ridicat un etaj ce conferă clădirii aspectul de astăzi.

47. Parcul Opera

Parcul Opera, amenajat in perioada comunista, a fost reabilitat in 2011-2012. O parte din terenul parcului, a fost donat de primarie in 1990 si pe acest teren a fost construita Biserica Ortodoxa cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”.

48. Piata Unirii

Piata Unirii era in trecut centrul orasului, de unde se ramificau, in toate directiile, principalele strazi ale localitatii. In jurul Pietii Unirii se desfasoara centrul vechi al orasului care cuprinde un complex de cladiri si monumente istorice.

49. Parcul si Piata Arras

Piata Arras modernizata in anul 2005 se intinde pe o suprafata de 3.550 metri patrati. Parcul Arras cuprinde alei pietonale, zone verzi, fantana arteziana, un spatiu de tip agora, mobilier nou, infochiosc, iluminat modern si sistem netcity.

50. Shopping City

Shopping City Deva este in prezent principalul pol de retail și petrecere a timpului liber, atât din județul Hunedoara, cât și din întreaga regiune. Shopping City Deva reunește în aceași locație branduri internaționale dar si locale