roenfrdehuit

Aeroclubul Teritorial Deva

 

Aeroclubul României - Aeroclubul Teritorial "Constantin Manolache" Deva
Aerodromul Șaulești

Adresa: DJ700, Km1,2, FN, Loc. Şăuleşti, HD
Web: www.aeroclubuldeva.org
FaceBook

 

Înfiinţat în 1975, Aeroclubul Deva este situat la est-sud-est de municipiul Deva, la distanţa de 7 km. Toată lungimea lui este cuprinsă între calea ferată Simeria - Deva şi ţărmul Mureşului. La începutul funcţionarii sale, s-a numit Aeroclubul "Dacia" Deva, apoi numele s-a schimbat, devenind Aeroclubul “Constantin Manolache” Deva, iar mai apoi Aeroclubul Teritorial Deva. 

Câmpul de la Săuleşti, devenit mai târziu câmp de zbor, nu prea departe de cel de la Binţiţi unde Aurel Vlaicu zburase cu “gândacul” lui în anul 1909, este un loc devenit important câmp de zbor între “câmpurile de zbor” din ţara noastră. 

Aeroportul Deva îşi începe activitatea la 1 aprilie 1955 şi TAROM-ul folosea suprafaţa de 101 hectare din care pista înierbată de 300x1200 metri, orientată pe direcţia 303° - 123° (30-12). Pista suporta bine avioane de pasageri Li-2 sau similare cu rezistenţa de cinci tone pe roată izolată.

Ca dotare, aeroportul dispunea de:

- un radiofar de aducere la aterizare a avionului pe axul pistei, instalat în Simeria;
- o staţie de legătură radiotelegrafică sol-sol
- o staţie de legătura radiotelefonică sol-aer

În aceeaşi perioadă a luat fiinţă şi staţia de salvare AVIASAN, încadrată cu un pilot, două avioane de categoria a 4-a, un mecanic de avion şi un dispecer. Aeroportul îşi desfăşoară activitatea normală, dar cu modificări inerente, în special în infrastructură căci aerogara care fusese construită pentru cinci ani, a suferit reparaţii şi modificări pentru o nouă construcţie care a dăinuit până în 1970 când a fost demolată şi construită o clădire nouă.

Activitatea TAROM se desfăşoară normal până în 1972 iar activitatea AVIASAN până în 1974 când se introduce elicopterul.

Foto: DevaCity

  • Count:
  • 209
  • -
  • 232
  • -
  • 75131